Att cykla regelbundet har många hälsofördelar. Det är inte något som försvinner under vintern, snarare är hälsofördelarna fler! Under en period på året då det annars kan vara svårt att få frisk luft och motion i vardagen finns det gott om plats i cykelbanan för vintercyklaren. Bara att klä på dig varma kläder, hoppa upp på elcykeln och ge dig iväg! Att få hjälp av en elmotor kan dessutom vara ännu skönare på vintern i snö och slask jämfört med på sommaren. Här nedan har du alla tips och råd du behöver för att cykla elcykel på vintern.
Elcykel på vintern
Elcykel på vintern
Batteriet
Batteriet tål att användas i kyla. Vi rekommenderar dock att undvika mer extrema temperaturer, vanligtvis under –10° och över +40° men kolla i din elcykels manual för att se vad som gäller för just ditt batteri. Som tur är är det inte allt för ofta temperaturerna hamnar under –10° i södra och mellansverige. För dig som bor i norra Sverige finns det en vits i att använda batteriet mer sparsamt vid mycket kalla temperaturer då det kan påverka både prestandan och livslängden.
Om du inte har möjlighet att förvara hela cykeln inomhus i rumstemperatur, vilket förstås är det allra bästa, rekommenderar vi att åtminstone ta loss batteriet och förvara det inomhus mellan användningarna. Detta kan du börja göra redan vid under 10 grader.
Tänk på att batteriet tappar en del av sin kapacitet vid kalla temperaturer. Den räckvidden du är van med att få under sommaren minskar alltså till viss del under vintern. Vid nollgradigt kan batteriet tappa upp till ca 20 % av sin normala kapacitet.
Planerar du att vintercykla kan det vara extra skönt med en elcykel med bra kraft i motorn, rejäl ram, stora däck och extra lång räckvidd. Allt det och mycket mer får du i Evobike Sport-8 SUV, uppgradera batteriet till det större så får du ännu längre räckvidd!
Extra viktigt med rengöring
På vintern är det extra viktigt att hålla cykeln och alla dess delar ren och fräsch. Dels för att cykeln blir betydligt smutsigare under vintern och dels för att skydda cykeldetaljer från rost.
Rengör kedjan och vajrar lite mer ofta än vanligt, smörj skruvhuvuden och andra metalldetaljer med olja och vaxa cykelramen så klarar din elcykel sig bättre från smuts på vintern och du förlänger livslängden. Läs mer om detta i vår rengöringsguide.
Kläder efter väder!
Till sist rekommenderar vi förstås att du klär dig extra varmt. Ta på dig ett lager mer än du tänkt dig, ta med ombyte och glöm inte bort det vattentåliga yttre lagret.
Kolla även en extra gång att lampor och reflexer fungerar och sitter som de ska. Det blir mörkt på vintern och synligheten blir då extra viktig att tänka på i trafiken.
Vill du sätta undan din elcykel under vintern och ta fram den igen till våren? Läs vår förvaringsguide för hur du bäst tar hand om din elcykel under vintern.